Hopp til innholdet

Slik foregår boligsalget

Vi har laget en liste til deg som oppsummerer boligsalget – steg for steg.

Bestill verdivurdering
Prospekt fra OBOS eiendomsmeglere

1. Befaring

Ved første møte med eiendomsmegleren går dere gjennom salgsprosessen trinn for trinn. Sammen vil dere legge en plan for når boligen skal annonseres og hvordan. Hvilken målgruppe skal dere rette dere mot? Og burde du gjøre tiltak i leiligheten eller gå for profesjonell styling? Bør en takstmann utarbeide en takst- eller boligsalgsrapport? Dette er spørsmål våre meglere kan gi deg svaret på.

2. Fotografering av boligen

Det er viktig med fine bilder ved salg av boliger, da dette ofte er interessentenes førsteinntrykk. Megleren din vil gi deg gode tips, slik at dette førsteinntrykket blir best mulig. Mange små detaljer avgjør hvordan boligen din fremstår for potensielle kjøpere.

Rydd unna mest mulig staffasje før fotograferingen. Gjør en liten ekstra innsats dersom du har gjenstående arbeider fra forrige oppussing: lister som mangler eller en vegg som mangler siste fargestrøk. Fotografene vi benytter er spesialister på boligfotografering og utnytter areal og lys slik at bildene blir best mulig.

3. Prospekt

Etter at nødvendige dokumenter og informasjon foreligger og bildene av boligen er tatt, lager megleren prospektet. Prospektet inneholder alle nødvendige dokumenter og lovpålagt informasjon, i tillegg til innbydende bilder, informasjon om nabolaget, plantegninger og markedsføring av boligen.

4. Markedsføring av boligen

Markedsføring handler om å vise frem boligen slik at flest mulig ønsker at den skal bli deres. Megleren vil presentere forslag til markedsføring som gjør at boligen får den oppmerksomheten du ønsker deg.

5. Potensielle kjøpere

Våre meglere har tilgang til et stort kunderegister over potensielle kjøpere, som vi matcher opp imot din bolig. Megleren ønsker at flest mulig skal få vite at din bolig selges og vil følge opp de han eller hun har på sine interesselister.

6. Visning

På visningsdagen setter megler opp tydelig skilting i nærområdet og ved boligen. I tillegg skiltes ytterdøren og eventuelt indre inngangsdør og heiser i bygningen. Megleren har med seg prospekter og interesselister. Din jobb er at boligen skal fremstå som ved fotograferingen – dette avtaler du med din megler.

7. Budrunde

Under budrunden kommuniserer megleren med alle parter, og holder deg løpende orientert om bud og antall budgivere. Når er det tid for å akseptere et bud, og når bør du ha is i magen? Våre meglere gir deg sine anbefalinger som kan bety mye i salgsprosessen og budrunden.

8. Forkjøpsrett

Er det forkjøpsrett knyttet til din bolig kan forkjøpsberettigede benytte seg av sin rett til å tre inn i budet som er akseptert. Når forkjøpsretten er avklart avtales tid og sted for kontraktsmøte.

9. Kontraktsmøte

I forkant av kontraktsmøtet vil megleren sende deg et utkast til kontrakt. Ta deg god tid og les gjennom teksten nøye i forkant av møtet. På kontraktsmøtet vil du møte kjøper og megleren vil gå grundig gjennom kontrakten, samt hva som skjer ved overtakelse og oppgjør.

10. Overtakelse og oppgjør

Du vil få en bekreftelse fra megleren din eller oppgjørsavdelingen vår når kjøper har betalt inn fullt oppgjør til meglers klientkonto. På selve overtakelsesdagen går du gjennom boligen sammen med kjøper og fyller ut overtakelsesprotokollen.

Til slutt overlates nøklene og kjøper kan flytte inn. Straks boligen er overført til kjøper, vil du få utbetalt oppgjøret.